Introductie in zazen

introductie

Iedereen, van welk geloof dan ook, is in staat zen-meditatie te beoefenen. Daarvoor hoef je je herkomst en opvoeding niet te verloochenen. Het is ook niet nodig om te stoppen met andere spirituele oefeningen. Het enige waartoe je bereid dient te zijn, is aandachtig zijn in je handelen, je praten en je denken. Dat is niet altijd gemakkelijk, want zen-meditatie of zazen is het bewandelen van een onbekende Weg. Het is een intieme en persoonlijke ervaring die je alleen zelf kunt opdoen.

Een introductie in zazen is mogelijk op de donderdagavond. Aansluitend kun je direct deelnemen aan de donderdagavond zazen. Bij deze introductie gaat het vooral om de praktische inwijding in de meditatie-houding, de ademhaling, de geesteshouding en het oefenen van zitten met aandacht (zazen).

Ook andere facetten die verband houden met zen-meditatie komen aan bod, zoals het beoefenen van meditatie in de Dōjō met anderen, de loopmeditatie, maar ook oefeningen om de houding goed te kunnen aannemen. Daarna kun je ook deelnemen aan de zazenbijeenkomsten op maandag en/of dinsdag.

Heb je interesse in een introductie? Neem dan contact op met Jo R√∂mkens of Elly Deckers via ons e-mail adres.

Avond, de mensen gaan naar huis.
Na het gezang van de vogels
is de berg nog stiller.
– Keizan Zenji –