Zen Dōjō Heerlen · Kai Myō

De zen-traditie

Zen is een eeuwenoude meditatievorm en een stroming binnen het Boeddhisme. Het Boeddhisme vindt zijn oorsprong in de onderwijzingen van Shakyamuni Boeddha, die in de 6e eeuw voor Chr. in India leefde. Het is als school verder ontwikkeld in China in de 6e en 7e eeuw na Chr. en door meester Dōgen Zenji in de 12e eeuw naar Japan gebracht, waar het ch'an (later zen) werd genoemd. Rond 1900 bereikte zen het Westen.

Binnen het zen-boeddhisme kennen we twee stromingen: Sōtō-zen en Rinzai-zen. In zen Dōjō Kai Myō Heerlen praktiseren we de Sōtō-vorm.

Door de eeuwen heen is deze praktijk doorgegeven van meester op discipel. Zo onderwees de grote Japanse zenmeester Kōdō Sawaki niet in kloosters maar midden in de samenleving en maakte zen toegankelijk voor iedereen. Zijn leerling meester Taisen Deshimaru bracht de authentieke Sōtō zen-traditie in 1967 naar Europa, waar ze nu wordt doorgegeven door een van zijn leerlingen zenmeester L. Tenryū Tenbreul.

meester Kōdō Sawaki

meester Deshimaru

meester Tenryū

Zen Dōjō Kai Myō is aangesloten bij de Zen Vereinigung Deutschland, die onder leiding staat van meester L. Tenryū Tenbreul.

Iedere uitademing voert ons direct in de stilte van het nu, iedere inademing komt daar vandaan. Het natuurlijk geruis en de natuurlijke klanken van alledag maken deel uit van deze stilte. (L. Tenryū Tenbreul)